(05) 398 30 00 tajnistvo@osdeskle.si
Select Page

Med 16. in 22. septembrom smo na šoli obeležili Evropski teden mobilnosti, ki posameznike in organizacije spodbuja k aktivnejši uporabi trajnostne mobilnosti. V ta namen smo izvedli nekaj dejavnosti z namenom ozaveščanja učencev o njenem pomenu za kakovost bivanja, zdravja in okolja.

Učence 1. in 2. razreda sta obiskala policista. Skupaj so ponovili, kako kot pešci skrbijo za svojo varnost v prometu. V bližini šole so si ogledali nevarne točke, prometne znake in označbe na cestišču. Ponovili so pravilno prečkanje glavne prometne ceste, si ogledali risanke na to temo in lutkovno predstavo Bici-kleta. Ob koncu so skupaj sestavili veliko sestavljanko ter nadaljevali z različnimi aktivnostmi po razredih.

Učenci 4. razreda so imeli poseben tehniški dan, posvečen prometni varnosti. Učenci so najprej ponovili prometne predpise, spoznali nekatere nove prometne znake, nato so se preizkusili kot udeleženci v prometu, tokrat so bili oni vozniki. Čeprav so v svoji novi vlogi uživali, so kasneje ugotavljali, da imajo vozila (avtomobili) tudi določene pomanjkljivosti.

Petošolci so se pogovarjali o prevoznih sredstvih, cestnoprometnih predpisih in varnosti v prometu, saj so se ravno v tem času usposabljali za samostojno vožnjo kolesa v prometu. Opravili so spretnostni poligon, nato pa so svoje znanje o cestno prometnih predpisih utrjevali s praktično vožnjo kolesa v prometu in na koncu svoje znanje dokazali na izpitu. Tako so dodobra spoznali ulice Deskel in razmišljali o problematičnih prometnih situacijah v šolskem okolišu. Na večjem zemljevidu Deskel so označili lokacije, ki se jim zdijo problematične s prometnega vidika, in svoje oznake utemeljili. Zaključili so s pogovorom o željah za prometno ureditev šolske okolice in z razmislekom, kaj lahko sami storijo, da bodo na poti v šolo še bolj varni in obenem trajnostno mobilni.

Tudi učenci v podaljšanem bivanju so se pogovarjali o pomenu trajnostne mobilnosti in svoji vlogi pri tem. Še posebej so obeležili dan brez avtomobila.

Sedmošolci so ugotavljali, kaj trajnostna mobilnost sploh pomeni. Ugotovili so, da večinoma hodijo v šolo peš ali s kolesom, le trije se vozijo s kombijem oz. z avtobusom. Torej vsi sledijo načelom trajnostne mobilnosti. Pogovorili so se tudi o varni poti v šolo ter ustrezni opremi, ki jo pri tem potrebujejo. Reševali so kviz, ki jim ni povzročal večjih težav.  Učencem je bila predstavljena tudi povezava med gibanjem in literaturo, zato so v razredu izpostavili slogan “Branje je za duha to, kar je telovadba za telo” avtorja Richarda Steela.

Teden mobilnosti se je zaključil 22. septembra, naslednji dan pa so učenci vseh razredov obeležili še dan slovenskega športa, s poudarkom, da je redno gibanje osnova in temelj dobrega fizičnega in psihičnega počutja. Izbira dejavnosti kot so hoja, tek, kolo, skiro ipd. namreč pomenijo več zdravja, obenem pa tudi čistejše okolje in višjo kakovost bivanja.

 

TK

(Skupno število obiskov: 26 , današnji obisk: 1)
Dostopnost