Pri gospodinjstvu v 6 razredu smo ustvarjali in ugotovili, da so jedi po receptih zelo preproste za pripravo in prav fine.
VELIKONOČNI ZAJČKI
Sestavine
Testo:
- 500 g gladke bele moke (lahko 1/2 gladke bele moke, 1/2 pirine moke)
- 6 žličk pecilnega praška
- 250 g rikote (lahko tudi grškega jogurta)
- 100 ml mleka
- 100 ml olja
- 2 beljaka
- 2 žlički Soli
Premaz:
- 2 rumenjaka
- 2 žlici mleka
- 2 žlici olja
Navodila
V globoki posodi zmešamo moko, pecilni prašek in ostale sestavine. Vse sestavine zmešamo z mešalnikom v zmes, da nastane kepa testa, najprej z najnižjo stopnjo hitrosti, nato povečamo hitrost. Testo lahko zamesimo tudi ročno.
Ko dobimo kepo testa, ga razvaljamo na pomokani površini.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzij. Testo razrežemo na kvadrate in iz vsakega kvadrata naredimo kroglico. S škarjami jim pristrižemo zajčkova ušesa (kot je prikazano) in z zobotrebci naredimo luknjici za oči. Ob koncu zajčke premažemo še s premazom in jih damo v pečico.
Zajčki so pečeni, ko so zlato rjave barve, po približno 15 minut.
Namig: Zajčke lahko potresemo s sladkorjem v prahu ali z naribanim sirom (po trupu zajčka, ne po glavi in ušesih).
ČOKOLADNA VELIKONOČNA GNEZDA
Sestavine
- 450 g temne čokolade
- 100 g masla
- 200 g koruznih kosmičev
- majhna čokoladna jajčka (približno 30)
- papirnate košarice za mafine
V vdolbinice pekača za mafine namestimo papirnate košarice. Čokolado nalomimo (ali narežemo) na manjše koščke.
Na kuhalnik pristavimo večjo kozico, v katero dodamo maslo in koščke čokolade. Sestavine na nizki temperaturi počasi segrevamo in občasno pomešamo s kuhalnico. Ko se vse sestavine stopijo in zmešajo v tekočo čokoladno zmes, kozico odstavimo in dodamo koruzne kosmiče. S kuhalnico jih nežno mešamo, da so vsi kosmiči enakomerno obliti s čokolado.
Z žlico čokoladne koruzne kosmiče razporedimo po papirnatih košaricah. Na sredini s hrbtno stranjo žlice naredimo manjšo vdolbinico. V vdolbinico položimo čokoladna jajčka. Pekač za mafine postavimo v hladilnik samo za toliko časa, da se čokolada povsem strdi.