RECEPTI
PUSTNI PIŠKOTI
Sestavine:
1 jajce
120 g masla
150 g sladkorja
300 g moke
2 žlici kisle smetane
1 žličko pecilnega praška
1 žličko arome vanilje
1 ščepec soli
Sestavine za okrasitev piškota:
bela čokolada
jedilna barva (različne barve)
temna čokolada
bombončki, jedilni okraski …
Priprava:
Moko stresi v posodo in jo zmešaj s pecilnim praškom, nato pa dodaj zmehčano maslo in ostale sestavine. Dobro jih pregneti, dobljeno testo pa zavij v folijo za živila in za 20 minut postavi v hladilnik.
Ker je modelčke za piškote v obliki pustne maske težko izbrskati, se loti kar lastnoročne izdelave. Iz peki papirja izreži masko.
Na pomokani površini enakomerno razvaljaj testo in z nožem za pico obreži piškote po ravnokar ustvarjenem modelčku. Maske položi na papir za peko in jih za 5-6 minut peci v pečici na 180°C. Piškote ohladi.
Med tem časom pripravi dekoracijo: pripravi belo čokolado, katero previdno raztopiš nad soparo, njej pa primešaš poljubno jedilno barvo. Lahko pa se odločiš za tradicionalno čokoladno barvo, za katero potrebuješ le stopljeno temno čokolado. Čokolado nanesi na zgornji del piškota, nato pa nanjo stresi, vrzi ali vtisni poljubno dekoracijo: bonboni, sladkorčki, oreščki, kokosova moka …
Povzeto po: https://midvakuhava.si/pustni-piskoti/
RAZPOKANČKI
LIMONINI RAZPOKANČKI
Sestavine:
150 g kristalnega sladkorja
drobno naribana lupinica ene (bio) limone
120 g na sobno temperaturo ogretega masla
2 jajci
3 žlice limoninega soka
360 g gladke moke
2,5 žličke pecilnega praška
posip
sladkor v prahu
kristalni sladkor
Priprava:
Kristalni sladkor stresemo v posodo in mu dodamo limonino lupinico, ki jo s prsti dobro vtremo v sladkor. Tako iz lupinice iztisnemo še več arome, ki poskrbela, da bodo piškoti opojno dišali po limoni.
Limoninemu sladkorju dodamo maslo. Mešamo z električnim mešalnikom, da dobimo rahlo in puhasto zmes, v katero vmešamo jajce in limonin sok.
V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dobro premešamo, nato pa zmes stresemo v posodo z jajčno-masleno zmesjo ter vse skupaj dobro premešamo na nizki hitrosti, da dobimo mehko testo brez grudic. Posodo pokrijemo s prozorno folijo za živila in testo za 1-2 uri shranimo v hladilnik (lahko tudi čez noč).
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nizek pekač za piškote obložimo s papirjem za peko.
Iz hladnega testa izoblikujemo kroglice, ki jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu. Kroglice polagamo na pekač in med njimi pustimo nekaj centimetrov razmaka, saj se piškoti med peko malce razlezejo. Ko s kroglicami napolnimo ves pekač, ga za 8-12 minut potisnemo v ogreto pečico. Piškoti so pečeni, ko postanejo bledo rumene barve, saj bodo le tako ostali lepo mehki še več dni.
Pečene piškote 5 minut hladimo na pekaču, potem pa jih preložimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladijo.
ČOKOLADNI RAZPOKANČKI
Sestavine:
270 g čokolade za kuhanje
60 g masla
3 jajc
60 g sladkorja
2 vrečki vanilnega sladkorja
200 g ostre moke
0,5 vrečke pecilnega praška
Posip
60 g kristalnega sladkorja
70 g sladkorja v prahu
Priprava:
Na koščke narezano ali nalomljeno čokolado skupaj z maslom stopimo nad soparo. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
Jajca skupaj z navadnim in vanilnim sladkorjem penasto umešamo. Vmešamo stopljeno čokolado, nato pa na zmes presejemo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom. Dobro premešamo, da dobimo enotno testo, ki ga ohladimo, da je dovolj trdo, da lahko iz njega oblikujemo kroglice.
Kroglice povaljamo najprej v kristalnem sladkorju, nato pa jih povaljamo še v sladkorju v prahu. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pazimo, da med njimi pustimo nekaj razmaka, saj med peko malo narastejo. Da bodo piškoti še bolj krhki, kroglice pred peko dobro ohladimo.
Razpokančke pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Ko se ohladijo, jih serviramo na krožnik ali pladenj in postrežemo.